Nog enkele leensoorten

Rood staan

Rood staan op de salarisrekening is ook een vorm van krediet. Bij deze kredietvorm spreek je met de bank een maximumbedrag af dat je rood mag staan, de kredietlimiet.

Veelal stellen de banken die als kredietverstrekker optreden als voorwaarde dat het saldo één keer per drie maanden positief is.

Rente
Voor rood staan betaal je doorgaans een relatief hoge rente.

Autokrediet  (huurkoop)

Vaak bieden autobedrijven de mogelijkheid om een auto aan te schaffen met (gedeeltelijk) geleend geld. Na een aanbetaling betaal je het restant van de aanschafwaarde in termijnen. Je wordt pas eigenaar van de auto als je de laatste termijn hebt betaald.

Huurkoop
Deze vorm van kredietverlening wordt ook wel huurkoop genoemd. Huurkoop heeft één belangrijk nadeel. Als je de maandelijkse aflossing op een bepaald moment niet meer zou kunnen voldoen, en je hebt minder dan 75 procent van het bedrag afbetaald, kan het autobedrijf de auto opeisen. Als de opbrengst van de auto niet genoeg is om de resterende schuld af te betalen dan zul je het resterende bedrag alsnog moeten betalen. Dan heb je dus geen auto, maar wel een schuld.

Kaarkrediet (Creditkaart)

Klantenkaarten
Tegenwoordig kun je bij steeds meer winkels betalen met winkelpassen of klantenkaarten. Vaak is het daarbij mogelijk om bij de aangesloten winkeliers gekochte goederen in termijnen te betalen. Dat kan tot een vooraf vastgestelde kredietlimiet. Als je een deel van het bedrag hebt betaald, kun je weer opnieuw aankopen doen tot het limietbedrag.

Zo’n kaartkrediet is dus een vorm van doorlopend krediet. Gemiddeld is de rente bij een kaartkrediet hoger dan bij een doorlopend krediet die je bij een bank afsluit.

Creditcard
Met een creditcard kun je betalen in restaurants, hotels en dergelijke. Vaak zijn aan een creditcard ook een kredietmogelijkheid verbonden.

Comments are closed.