Tips voor je een lening gaat afsluiten

Het lijkt tegenwoordig erg eenvoudig om een lening of hypotheek af te sluiten. Een ieder kent de verschillende televisie reclames wel, waarbij de rentes zo laag zijn en de cadeaus zo mooi dat je bijna wel gek moet zijn om niet gelijk zelf ook een lening af te sluiten. Toch moet je wel bij een aantal dingen stilstaan voor je besluit om een lening te nemen. Een lening geeft namelijk ook een financiële verplichting en vraagt een zekere verantwoordelijkheid. Het is niet de bedoeling om je nu gelijk te ontmoedigen om tot een lening over te gaan, want leningen hebben weldegelijk ook een nut. Het is namelijk nou eenmaal niet voor ons allemaal weggelegd om een auto te kopen, een badkamer te vernieuwen of welke grote uitgave dan ook te doen zonder te lenen. Het is echter wel voor een ieder belangrijk om niet in de problemen te komen door een lening. Daarom hebben we een aantal handige tips voor het afsluiten van een lening op een rijtje gezet.

Kun je jezelf een lening veroorloven.
Een lening schept een financiële verplichting die iedere maand weer terugkomt. Je moet je dan ook afvragen of je deze verplichting, gedurende de hele looptijd van een lening, wel kunt veroorloven. Een methode om dit te testen is om het bedrag dat je straks kwijt zou zijn aan aflossing een aantal maanden te sparen. Als je dit niet kunt moet je voorzichtig zijn met het afsluiten van een lening want dan is er een grote kans dat je dit straks ook niet kunt met alle problemen van dien.

Leen niet meer dan nodig is.
Bepaal vooraf goed welk bedrag je nodig hebt. Als je meer leent dan nodig zul je ook meer terug moeten betalen dan nodig en aangezien je over iedere lening ook rente moet betalen, betekent teveel lenen dus ook teveel aan rente betalen over een bedrag dat je eiegenlijk helemaal niet nodig hebt.

Bepaal de juiste looptijd voor een lening.
Een lange looptijd heeft vaak als voordeel dat de maandlasten lager zijn maar daar in tegen is de te betalen rente relatief gezien weer hoger. Verder is het belangrijk om niet langer te hoeven betalen dan het aan te schaffen artikel bruikbaar is. Anders ben je nog steeds aan het aflossen, terwijl de aankoop inmiddels al niet meer gebruikt wordt.

Hou rekening met de toekomst.
Probeer je voor te stellen hoe je leven er over een paar jaar uitziet. Is er een grote kans om werkeloos te worden, is er een kinderwens, of zijn er nog andere redenen die je financiële situatie kunnen beïnvloeden. Zo ja, ben je dan nog is staat om de aangegane lening af te lossen? Het is natuurlijk onmogelijk om alles te voorzien, maar als er dingen zijn die je wel kunt zien aankomen, houdt hier dan rekening mee.

Vergelijk leningen en vraag meerdere offertes aan.
Er zijn tegenwoordig vele krediet verstrekkers die je allemaal graag een lening zullen aanbieden. Let bij het vergelijken van deze leningen niet alleen op de aangeboden rente, maar let op de effectieve rente die je moet betalen. Iedere kredietverstrekker is verplicht deze rente in een offerte te vermelden. In deze effectieve rente zit niet alleen de rente die in rekening wordt gebracht, maar ook andere kosten zoals de afsluitkosten. Verder is het verstandig om niet alleen bij de grote of alleen bij de kleinere kredietverstrekkers een offerte aan te vragen, maar combineer dit. Het vergelijken van leningen is tegenwoordig eenvoudig te doen op het internet en kost ook eigenlijk niet veel tijd. Er is dus geen excuus om het niet te doen en het goed vergelijken van leningen kan, afhankelijk van het te lenen bedrag, al gauw honderden euro’s tot duizenden euro’s per jaar schelen.

Comments are closed.