Zonder problemen lenen

Er wordt in Nederland, en ook buiten Nederland, veelĀ geleend. Of het nu gaat om een hypotheek op een nieuwe woning of een nieuwe hypotheek op de overwaarde van het oude huis, of om een financiering van een nieuwe auto, keuken, aflossing van de oude lening, of welk doel dan ook. Het is een feit dat er steeds meer schulden gemaakt worden. Ook het roodstaan bij banken neemt hand over hand toe. Het aantal huishoudens met betalingsachterstanden is afgelopen jaar ruim de 150.000 gepasseerd.
Het kabinet heeft afgesproken hier iets tegen te zullen doen. Ze willen de regels aan gaan scherpen voor het lenen van geld en de kredietverstrekkers moeten consumenten meer gaan waarschuwen voor de gevaren van het lenen van geld. Ook de toetsing om een lening aan te gaan zal strenger worden. Waar nu veelal alleen nog een toetsing van het BKR gevraagd wordt, zal er straks ook nog een andere toetsing gaan plaatsvinden. Deze nieuwe toetsing, het LIS wat staat voor Landelijk Informatiesysteem Schulden, moet gaan bepalen of iemand na het afsluiten van een lening nog wel voldoende geld overhoud om in zijn dagelijkse behoeften te kunnen voorzien. Uiteindelijk ligt deze verantwoordelijkheid natuurlijk bij ons zelf en is het behalve de maatregelen die het kabinet van plan is te nemen, voornamelijk aan onszelf om goed na te gaan wat willen en kunnen we lenen.
We proberen op deze site dan ook wat handvatten aan te geven, waar je op zou kunnen letten voor je een lening afsluit. Welke lening past er nu het beste bij jouw situatie en wat zijn aandachtspunten als je leningen met elkaar gaat vergelijken. Maar ook wat kun je nou met een negatieve BKR registratie en toch een toch geld wilt lenen. Er verschijnen namelijk steeds meer advertenties van krediet verstrekkers die adverteren met leningen zonder BKR toetsing of lenen met BKR registratie.

Comments are closed.